Er zijn natuurlijk situaties waarin iemand een operatie moet ondergaan. Er zijn diverse zaken te bedenken zoals het verwijderen van spataderen of andere operaties. Nu is het natuurlijk niet niks dat iemand onder een operatie moet ondergaan. Het is altijd wel spannend natuurlijk.

Daar komt bij dat ook het lichaam een flinke klap krijgt waar het weer wat tijd voor nodig heeft om van te herstellen. Er kan na een operatie echter ook een complicatie ontstaan, namelijk posttraumatische dystrofie. Een complicatie waarbij voeten, armen, benen of handen gaan opzwellen. Dit gaat vaak gepaard met flinke pijn. Het wordt ook wel CRPS genoemd, wat staat voor complex regionaal pijn syndroom.

Wat de exacte oorzaak van deze complicatie is, dat is niet helemaal duidelijk. Wel is het duidelijk dat patiënten veel pijn ervaren. Wel zijn er diverse theorieën beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld een theorie dat het een mechanisme van het lichaam dat ervoor zorgt dat letsel hersteld verstoord is geraakt en dat posttraumatische dystrofie daar het resultaat van is. Er zijn overigens ook nog andere theorieën beschikbaar.

Vermindering van klachten

Gelukkig gaat de complicatie ook vaak redelijk snel weer weg nadat het letsel hersteld is. Toch zoeken veel mensen in de periode van klachten vaak verlichting voor de enorme pijn die erbij kan komen kijken. Helaas kan iedereen met posttraumatische dystrofie te maken krijgen, vrouwen hebben er echter 3 keer meer kans op dan mannen hebben. Zoals gezegd gaat het vaak snel weer weg, bij sommige mensen blijft de pijn en klachten echter langer aanhouden. Dit is natuurlijk zeer vervelend en kan ook voor een isolement zorgen.

De pijn bestrijden zal in de meeste gevallen gedaan worden door het slikken van pijnmedicatie, wat door een arts kan worden voorgeschreven. Ook zijn er alternatieve behandelingen waarbij ook de pijn bij CRPS (posttraumatische dystrofie) kan worden behandeld. Een patiënt kan hier zelf een beslissing in nemen.

Comments are closed.

Post Navigation