Het is natuurlijk een beetje taboe om over een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) te praten. Als iemand hier mee te maken krijgt, dan schaamt men hier zich vaak een beetje voor. Zo is er bijvoorbeeld chlamydia.

bed delenIn ons land is dit de meest voorkomende SOA die er is, jaarlijks krijgen dan ook zo’n 60000 mensen hiermee te maken. Natuurlijk is het niet prettig als je het krijgt, maar je bent zeker niet de enigste. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zo is het altijd belangrijk om veilig te vrijen met partners. De aandoening kan zich overigens niet enkel via de vagina verspreiden. Ook bij orale of anale seks kan het virus worden verspreid. Als iemand er mee te maken krijgt, dan is er gelukkig wel een behandeling voor.

Het blijft vaak onopgemerkt

Deze aandoening komt redelijk veel voor omdat veel mensen het bij zich dragen, zonder er klachten van te ondervinden. In 9 van de 10 gevallen ontstaan er helemaal geen klachten. Iemand kan dus al jaren met chlamydia rondlopen, zonder het zelf te weten. Als iemand meerdere bedpartners heeft, kan het zich dus snel verspreiden. Bij vrouwen is het voornamelijk een gevaarlijke aandoening, onbehandeld kan het namelijk voor onvruchtbaarheid zorgen.

De behandeling

Voor een daadwerkelijke behandeling van chlamydia van start kan gaan, is het belangrijk dat vast komt te staan of iemand inderdaad de aandoening heeft. Hiervoor zijn diverse testen beschikbaar, die door een arts kunnen worden uitgevoerd. In een laboratorium kan vervolgens worden bekeken of de bacterie inderdaad aanwezig is. Zodra dit is vastgesteld kan een arts een behandelplan gaan inzetten, wat neer komt op het slikken van een antibioticum. In veel gevallen betreft dit een kuur met antibiotica, zo kan men online aanschaffen van Azitromicine overwegen. Het is vervolgens ook belangrijk dat de partner(s) van iemand ook worden gecontroleerd op de bacterie, zodat deze zich niet verder kan verspreiden.

Comments are closed.

Post Navigation